De TSOC (Telecom Society) meeting van 31 mei bij KPN had als onderwerp het vaste communicatie-netwerk. Er is momenteel veel aandacht voor de ontwikkelingen rond 5G, maar je zou bijna vergeten dat er ook nog een vast netwerk is, sterker nog, twee vaste netwerken. Veel huishoudens beschikken niet meer een vaste telefoonaansluiting en hebben alleen nog Internet en TV. Naast de twee netwerken zijn er de nodige leveranciers van vaste communicatie-netwerken voor de zakelijke markt. De twee aanbieders van de vaste communicatie-aansluitingen, KPN en Ziggo/Vodafone, waren heel duidelijk: er wordt nog volop geïnvesteerd in de vaste netwerken. En opvallend, Ziggo/Vodafone gaat geleidelijk het coax-netwerk vervangen tot aan de voordeur door glasvezel. KPN ziet zelfs het vaste netwerk als een noodzakelijke ondersteuner van het mobiele netwerk. Vaste communicatie is zeker onmisbaar, omdat de mobiele communicatie veel onderhevig is aan verandering (de invloed van 5G en het aanpassen van de 4G n
etwerken, verplaatsen van antennes, nieuwbouw in de grote steden die steeds vaker de lucht in gaat, enzovoort). Want hoe we ook steeds meer mechanismen inbouwen om mobiele communicatie steeds betrouwbaarder te maken, de basis van mobiele communicatie is (les 1): onbetrouwbaar, flexibel en snel inzetbaar. Kortom, het vaste net blijft interessant en zal altijd in de afwegingen meegenomen moeten worden. Een interessante meeting met de nodige inzichten van KPN en Ziggo/Vodafone. MEcom Consulting was er bij

TSOC: vaste net, vast en zeker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *