Als consultant krijg ik veel uitnodigingen voor het deelnemen aan seminars van leveranciers en fabrikanten. Het is dé manier om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en om van gedachten te wisselen over hoe de markt aansluit op de maatschappelijke ontwikkelingen en technische innovaties.

Op 26 oktober vond de TEDx Groningen plaats, een evenement niet over telecom of unified communications, maar over maatschappelijke issue’s.  Zo sprak Bas Overvelde over ‘creating new materials’, gebaseerd op hangraat en origami. Bouwmaterialen met deze structuur zijn erg geschikt voor het bouwen in gebieden die in de gordel van aardbevingen liggen.

Desirée Goubert hield een verhaal over de ‘gene expression train’ in het kader van borstkanker.

John Foley probeerde de volle schouwburgzaal te overtuigen dat onze verschillen in denken worden bepaald door de tijd, maar dat we onze acties bepalen in het heden en dat daar een discrepantie in zit.

 

Richard Jong-A-Pin stelde dat een mens keuzes maakt om zijn identiteit te bevestigen. Dat gebeurde ook bij de keuze voor Brexit. De Britten lieten hun identiteit gelden door hun stemkeuze.

Diederik Roest ging terug in de tijd, naar de big bang zo’n 40 miljard jaar geleden. Hij liet zien dat we kunnen leren van de expansie van de cosmos hoe de periode direct na de big bang eruit moet hebben gezien: heel klein.

Sander de Hosson kreeg de schouwburg muisstil aan het einde van zijn referaat toen hij vertelde hoe hij als longarts omgaat met patiënten met longkanker in hun laatste uren van het leven. Het ging over compassie en empathie. Velen zaten met de tranen in hun ogen en achter de schermen werd gehuld, hoor de ik later.

John Barnes hield een verhaal over democratie en technologie. “We have the technology to create true democracy”, zei hij. Steve Masson hield een pleidooi om geschiedenis en traditie niet met elkaar te verwarren. In onze geschiedenisboeken staat geen geschiedenis, maar traditie. We leren wel hoe goed de VOC voor ons was, niet wat deze ook heeft aangericht. “Tradition is the past on wheels”, zo sloot hij af.

Olav Huizer liet ons kennis maken met zijn pixi’s, autonoom ‘pratende’ lampjes (zoals de spreeuwen ook zelfstandig vliegen in een zwerm) die met elkaar communiceren. Op dit moment zijn deze terug te vinden in het bos bij het Boomkronenpad in Drenthe

Als laatste, die ik hier wil noemen, is het idee van Henk Hesselink het vermelden waard. Hij hield een pleidooi voor ronde start- en landingsbanen bij vliegvelden. Ze zijn veel efficiënter en veiliger.

 

Het was een amusante middag met veel stof tot nadenk.

TEDx Groningen met MEcom Consulting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *