Op 19 oktober vond Trendship 2017 plaats in Martiniplaza in Groningen. Met 1500 deelnemers was dit event uitverkocht. En logisch want met een hal vol (deels noordelijke) innovaties en drie topsprekers die ons meenamen in de nieuwe trends was dit een niet te missen evenement.

Freek Vermeulen, Associate Professor of Strategy and Entrepeneurship aan de London Business School of Economics, nam ons mee in zijn betoog over hoe innovatie te bereiken. Naast nieuwe uitvindingen en ontwikkelingen brak hij een lans voor het vereenvoudigen van werkprocessen. Door je af te vragen wat de ontwikkelingen op de lange termijn zijn kom je verder (ondanks de mist) dan je besluiten te baseren op de korte termijn waar je wel goed zicht op hebt. Aan de hand van voorbeelden onderbouwde hij deze stelling. Ook kritisch kijken naar bestaande processen helpt. Als een vraag ‘waarom doen we dit’ wordt beantwoord met ‘zo doen we dat altijd al’, dan is er reden om te kijken of dat achterwege gelaten kan worden.

Door de jaren, decennia heen zijn er werkprocessen ontwikkeld die we tot nu toe alleen maar hebben geautomatiseerd. Misschien valt er veel meer te winnen als we end-to-end kijken hoe we van wist naar soll kunnen komen en vervolgens daarvoor eigentijdse processen voor ontwikkelen. Het invoeren van unified communications is feitelijk een proces dat past in dit kader.

Vervolgens hield Ben Casnoucha, entrepreneur uit Silicon Valley, een verhaal over hoe om te gaan met getalenteerd personeel in een tijdperk van social networking. Het oude beeld van het bedrijf als familie, waar de vader aan het hoofd staat, de kinderen doen wat hun gezegd wordt en je je leven lang familie blijft, dat is allang voorbij. Het tegenovergesteld, de medewerker beschouwen als een losse werkkracht die komt en gaat, is ook niet passend in deze tijd. Ben noemt het een alliantie, de weg om te gaan. Ga allianties aan met de medewerkers en maak een ‘tour of duty’. Spreek naar elkaar uit dat je niet verder kunt kijken dan 3-5 jaar. Spreek naar elkaar uit dat je in elkaar investeert. En spreek ook uit dat je na die 3-5 jaar opnieuw de keuze zult maken of je samen verder gaat of niet.

Op deze manier ben je een stuk eerlijker en opener tegenover elkaar, hetgeen ook mogelijk maakt je in elkaar te verdiepen, samen op te trekken zonder dat de werkgever zegt ‘ik garandeer jou een baan’, terwijl de omstandigheden anders kunnen worden (crisis, overname, faillissement). De werknemer hoeft dan ook niet te zeggen ‘ik blijf hier voor eeuwig’, terwijl hij/zij weet dat de ambities anders liggen.

Als laatste sprak Maurice Conti, designer, futurist en innovator, over de robotisering en het feit dat de wereld na het stenen tijdperk, industriƫle revolutie en de digitalisering nu de stap gaat maken naar robotisering. Hij liet voorbeelden zien van hoe robots, door ze te vertellen wat te gemaakt wil hebben, wat de functionele eisen zijn, zelf bedenken wat voor product zij ontwikkelen en produceren.

De vier grote innovaties die hij ziet zijn:

  • Machine Learning
  • Virtual Reality
  • Blockchain
  • Synthetic Biology

De ontwikkelingen gaan snel, sneller, snelst.

Dat bleek ook op de beursvloer waar een aantal innovatieve bedrijfjes zich presenteerden. Al met al een interessante middag met genoeg stof tot nadenken.

Trendship 2017: innovaties en trends. MEcom Consulting was er bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *