Op 11 mei vond de voorjaarseditie plaats van ‘BTG on tour’. Marcel Ederveen was hiervoor speciaal uitgenodigd. De BTG is een vereniging van CIO’s, hoofden ICT en hoofden Telecom van bedrijven als Shell, NS, DSM, Gasunie, Unilever, Akzo-Nobel en grote organisaties uit het overheidsdomein.

De tour was neergestreken in Breda bij CM-Telecom. Jeroen Glabbeek (CEO) vertelde de aanwezigen over het ontstaan van het bedrijf. Gilbert Gooijers en hij deden in 1999 mee met een start-up competitie, waarbij zij laatste werden. Hun idee: discotheken zouden via SMS-berichten hun potentiele klanten, de jongeren, melden welke DJ’s er zouden komen draaien. Het idee was dat jongeren berichten zouden ontvangen en ook elkaar berichten zouden gaan sturen. Volgens de jury een kansloos idee. En inderdaad veel discotheken zijn er allang niet meer. Maar we weten inmiddels hoe jongeren elkaar constant bestoken met berichten, appjes, op Facebook en Instagram actief zijn. Het kan verkeren.

Inmiddels is het bedrijf CM Telecom uitgegroeid tot een wereldleider met één platform voor Messaging, Betalingen, Apps en Voice. Afgelopen weekend heeft u misschien gekeken naar het Eurovisie Songfestival. De voting ging via SMS-berichten. Deze berichten vanuit heel Europa liepen via het platform van CM.

Vervolgens gaf Vincent Evers een gloedvol verhaal over trends en over het bezoek aan het Mobile World Congres in Barcelona, waar de ontwikkelingen richting 5G op de voorgrond stonden. Natuurlijk werden we uitgenodigd om een rondje mee te rijden in zijn Tesla Model X.

Na een rondleiding door het bedrijf, met zicht op de control-room voor het Songfestival, heeft Jeroen Thijsen van Huawei zijn visie gegeven op 5G en hoe dit netwerk zal gaan functioneren. Kern van zijn verhaal is dat met de komst van 5G gebroken zal worden met het idee van ‘one platform fits all’. Immers, als met 5G de autonoom rijdende auto’s worden bestuurd, dan kunnen de signalen niet via een compleet netwerk naar een centrale switch en terug. Daar is eenvoudig de tijd niet voor, anders krijg je letterlijk ongelukken. Voor IoT worden andere eisen gesteld en voor ons huidige 4G gebruik is weer wel end-to-end connectie nodig via de core van het netwerk. Kortom, 5G wordt een ‘application driven mobile network’. Hij eindigde zijn betoog met de vraag hem uit te dagen om verschillende applicaties te benoemen die niet met 4G zijn te ondersteunen en die specifiek om een ander netwerk vragen.

Het was een interessante middag met naderhand uiteraard ruimte om te netwerken.

Marcel Ederveen

Senior Consultant

MEcom Consulting

verbonden aan NiVo network architects

MEcom Consulting meets BedrijfsTelecommunicatieGrootgebruikers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *